петак, 30. март 2012.

Дачић: Моја жеља да ММФ више не буде у Србији

среда, 28. март 2012.

Вицепремијер и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је данас да је против приватизације једине домаће осигуравајуће куће „Дунав осигурања“ и поручио међународним финансијским институцијама, пре свега ММФ-у, да се не мешају у очување националних интереса.
„Огромна је грешка да финансијско тржиште препустимо страним инвеститорима, жеља за профитом, који се износи из земље, не може да буде добра за Србију. Држава мора да покаже своју снагу и ја јавно говорим да је моја жеља да ММФ више не буде у Србији“, рекао је Дачић и додао да нема ништа против департизације, али да држава „мора да има одговорност“.

„Морамо да водимо наше националне интересе, а не да нам кредитори говоре да распродамо своје компаније“, додао је он.

Инсистирајући на важној улози успешних домаћих осигуравајућих кућа, вицепремијер је током излагања на регионалној конференцији “Развој тржишта осигурања у југоисточној Европи“ нагласио да треба ускладити њихово пословање са директивама ЕУ и унапредити ефикасност њиховог пословања.

„На основу закона из протекле деценије извршена је приватизација од које је једна трећина поништена, радници су остали без посла, фирме затворене, а држава оштећена јер није добила никакве приходе“, рекао је Дачић.

Како је нагласио, сада је тенденција да се у друштвену својину враћа велики број предузећа, уз подсећање да је интерес Србије да поред банака у државној својини има и осигуравајућу кућу.

Истичући да су све државе које су саме спровеле своје реформе међу најразвијенијима, он је рекао да то што Србија жели да уђе у ЕУ „није наша слабост него снага“ која подразумева очување државних интереса.

„Нама је интерес да европске вредности и директиве применимо уколико су добре, без обзира на то у којем смо статусу према ЕУ, како бисмо унапредили живот својих грађана и направили систем који би подразумевао повољније услове за обичног човека и заштиту његове имовине“, закључио је Дачић.

Извор: Танјуг

Нема коментара:

Постави коментар