петак, 30. март 2012.

Дачић: Наставак сарадње ако ДС буде коректан према нама

четвртак, 29. март 2012.

Председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић каже да је Милутин Мркоњић ‘специфична појава на политичкој сцени’, а да је СПС партија која се највише променила за последњих 20 година. У интервјуу за Нови магазин Дачић о својој кандидатури за председника Србије, о односу са ДС-ом, о Милошевићевим грешкама, о предлогу за поделу Косова.
Социјалистичка партија Србије поново је направила предизборну коалицију са ПУПС-ом и Јединственом Србијом. Коалиција, међутим, иако је време поодмакло, не води кампању. Зашто, Нови магазин пита лидера СПС и министра унутрашњих послова Ивицу Дачића.

“Апсолутно не осећам потребу да се наша коалиција и странка укључују у кампању, размишљамо о томе да уопште немамо класична маркетиншка средства. Мени је увек била логика да свако покаже да ли уме да ради свој посао, све остало је ствар глазуре. Видео сам неке спотове и просто не могу да верујем колико су погрешни и могу да утичу на смањење рејтинга одређених личности. Нећемо улазити у кампању без превелике потребе, можда у последње две-три недеље”, каже Дачић.

Остатак ће се базирати на вама као министру?

Ја не водим кампању, радим свој посао. Шта ако се деси нешто лоше у МУП-у, ако полиција направи неки пропуст, хоћу ли ја да сносим одговорност? Радићу свој посао и нећу га злоупотребљавати у политичке сврхе.

Били сте против председничких избора, а сада ублажавате став.

Свођење свих избора у један дан значи да постоји идеја да се направи дуална Србија, да се сви у Србији поделе између Тадића и Николића, што је немогуће. Поручујем и једнима и другима да се не баве узалудним послом, то није пошло за руком ни Милошевићу. Хтео је са Вуком Драшковићем да направи дуалну Србију па није успео, појавио се ДОС.

Идеја председничких избора није добра зато што ће све изборе свести на њих. Опет, ако је председник Тадић одлучио да иде на изборе, да сам себи скрати мандат и поднесе оставку, то треба да уради што пре како би се знало у које се све изборе иде. Некоректно је да ми улазимо у предизборну кампању, а не зна се у које ћемо изборе ићи. Очекујем да председник Тадић донесе одлуку одговорно, онако како доликује председнику.

Зар ништа не знате о томе?

Не знам, још нису донели одлуку. Ни за Тадића није добро да се створи утисак да има превише калкулација и његовим саветницима саветујем – време је за доношење одлука.

Најавили сте своју кандидатуру за председника.

Логика да ми подржавамо кандидата друге странке замало је довела до уништења СПС-а. СПС је имао кандидата и када је Милошевић подржавао Шешеља. На нивоу коалиције смо се договорили да ћу, ако буду расписани председнички избори, ја бити кандидат. Није логично да коалиција која је трећа по снази у Србији нема председничког кандидата.

Шта ћете радити у другом кругу?

У другом кругу ћу се борити за победу.

Очекујете да ћете ући у други круг?

Не могу да учествујем на изборима и кажем да се борим за треће место. Посебно зато што је посао који сам ја радио довео до тога да је данас МУП државни орган који грађани највише цене. Показао сам да могу да радим поверени посао. Нисам био против председничких избора зато што се плашим, него зато што таква идеја понекад није добра.

Неколико пута сте поменули Милошевића. Утисак је и да мењате реторику, заоштравате је. Због годишњице бомбардовања, кампање?

Милошевића нисам споменуо ни у позитивном, ни у негативном смислу.

Када је реч о реторици рећи ћу овако – погледајте ко је све полагао венце 24. марта претходних година, а ко сада у кампањи. Нисам био оштрији ни од Тадића који је рекао да је бомбардовање било злочин. Употреба 24. марта у предизборној кампањи заједничка је свим странкама.

Ја не заоштравам реторику, она је потпуно јасна. Сматрам да Србија треба да иде ка ЕУ, да српско друштво треба да буде демократско, да треба да се извуку поуке из свега што није ваљало. Ви знате да је СПС био једина странка која није гласала за Динкићев закон о јавном информисању, управо због жеље да не понављамо грешке. Ми смо, да тако кажем, за копље националистичнији него неке проевропске странке на нашој сцени, али с друге стране не схватамо Европу као циљ, већ као средство да наш народ живи боље. То значи Европа колико год је могуће у нашим условима.

Заборављате да је СПС био на власти када је СРЈ бомбардована. Одлука о бомбардовању донета је због прогона 800.000 Албанаца са Косова.

Србија треба да води политику која не би требало да доведе до тако трагичних последица. Наравно да свако има неке своје грешке, постоје и Милошевићеве грешке, нарочито те процене докле је могуће преговарати са међународном заједницом и где је граница инаћења и тврдоглавог брањења ставова за које не постоји међународна подршка.

Шта је са обећаним извињењем СПС-а за деведесете?

Ја сам то урадио више пута и шта више треба да урадим? Не знам постоји ли странка која је толико тога променила за ових 20 година колико је то учинио СПС, од политичког програма, до кадрова, непосредне политике коју води и, на крају крајева, до коалиционих партнера. Ми смо 2000. после 5. октобра започели политику извлачења поука. Треба грађанима да пружимо гаранцију да гласање за СПС није повратак у прошлост и са тог аспекта сам говорио да би СПС морао да се извини грађанима за неке грешке у прошлости које су оставиле дубоког трага у бирачком телу.

Милутин Мркоњић је новинарима поделио књигу “Мостови”, предговор је написала Мирјана Марковић, а књигу је посветио Слободану Милошевићу?

Милутин Мркоњић је специфична појава на политичкој сцени, он је нама спона с прошлим временима. То су његови лични ставови, нису званични ставови партије, не желим и немам намеру да се мешам у његова осећања. Осим када то представља проблем на политичкој сцени.

Ово није проблем?

Мислим да су на њега навикли и политички противници. У време Милошевића он није био функционер, али какав год да је, Мркоњић има место на политичкој сцени и ја му то право не оспоравам. Он је део наше странке.

Предлагали сте поделу Косова, шта је било с том идејом?

Предлог није прихваћен, једни су га сматрали издајом, други нереалним. Не улазим ја у расправу шта је праведно, шта није, говорим о томе шта ће тај народ да ради. Разумем када међународна заједница каже да то не жели јер питање Косова сматра решеним, али не разумем када ми то кажемо. Свака опција суверенитета Косова која није у оквиру суверенитета те квазидржаве јесте решење о коме треба разговарати.

Зашто је Жандармерија прошлог викенда затворила алтернативне прелазе?

Постојале су обавештајне информације да ће Кфор силом затворити све алтернативне прелазе Срба. Да бисмо то предупредили, договорили смо се да се Срби преусмеравају са алтернативног прелаза који је на 50 метара од званичног прелаза и где је то видљиво. Сада нас нападају да подржавамо косовске власти, што је глупост – ми смо спречили да дође до потпуне изолације српског становништва на северу, управо на основу безбедносних ситуација које су говориле да може доћи до великог заоштравања стања, масовне блокаде алтернативних прелаза.

Извор: Нови Магазин

Нема коментара:

Постави коментар